Printed from ArielCenter.org

This week's email

This week's email

 Email
 

CONGREGATION'S ANNOUNCEMENTS


.Friday Candle Lighting - 5:28pm
.Friday Night Servicesat 6:30pm
.The Kiddush following the Services
 is sponsored by
.Rabbi Belinsky in memory of his father Shlomo Belinsky.


.If you wish to sponsor a Kiddush in honor of any family occasion 
 please contact Inessa Kaplan - (443) 668-7242

Rabbi Belinsky's Video Blog


Chanukah Party

to watch video    click here  

Should the Torah be Rated PG?

image of a question

By Aron Moss

Question:
I have a three-year-old who is quite bright. I try to read to her and teach her as much as I can about stories from the Torah, but recently it’s become increasingly difficult. It seems like every story in the Torah needs to be edited for children. I find myself confused all the time with what I am supposed to teach her. Adam and Eve sinning and being thrown out of the Garden of Eden, G‑d destroying the world with a flood, the Ten Plagues visited on the Egyptians. Should the Torah be rated PG?

Answer:
It’s funny: all these stories you mention, kids have absolutely no problem with them. It’s we adults who have the issues. We have become morally queasy. But our kids need moral clarity.
Adam and Eve did what they were told not to, and they were punished. The generation of the flood was corrupt and was destroyed. The Egyptians who threw Jewish babies into the Nile were punished, after ignoring one warning after another, with the horrible plagues. The message is unmistakable: evil catches up with you. You can get away with it for a while, but not forever. A three-year-old gets that.
Now, of course, the world is not all black and white, people are not all good or all evil, and not every choice is between absolute right and wrong. Life is full of gray areas, nuances and subtleties, and in most moral dilemmas the lines are not so clearcut. But subtlety is for adults. A child needs the security of seeing things in black and white. Rules have to be plainly expressed; borders have to be sharply defined. Good is good and will be rewarded. Bad is bad and will be punished. Children struggle when things are vague and wishy-washy. They thrive on clarity.
We as parents need to be unequivocal about what is right and wrong, and the consequences of choosing the right way or the wrong way. This is the most important lesson you can teach your child. And that is the theme of the entire Torah. In a world of moral equivalence, this message needs to be communicated loud and clear.
Your child has an inner moral compass, but you need to help her cultivate it. Develop her sense of good and evil, and she will grow to be a morally healthy adult, PG (please G‑d). 

How and When Was the Torah Written?


Darwin vs. Torah
for more info and to register   click here

Самая трудная заповедь

Р-н Йоси Голдман

В главе Торы "Итро" (а также в главе "Ваэтханан") речь идет о великом Синайском Откровении и в том числе, конечно же, о знаменитых Десяти Заповедях.
Какая из Большой Десятки, на ваш взгляд, является наиболее тяжелой для соблюдения? Может быть, первая заповедь, о вере в Б-га? Ведь к нашему поколению вера не приходит так же просто, как в дни наших прадедов. Те, у кого есть больные немолодые родители, к тому же требующие к себе много внимания, скажут, что пятая заповедь "Почитай отца и мать" является наиболее трудной для должного соблюдения. А другие скажут, что четвертая заповедь о соблюдении Шабата ограничивает их образ жизни больше других.
Хотя у каждого здесь есть веские доводы, лично я голосую за последнюю в списке – за заповедь номер 10: "Не возжелай!" Тора говорит: "Не возжелай дома ближнего твоего; не возжелай ни жены ближнего твоего, ни его раба, ни его рабыни, ни его вола, ни его осла, и ничего, что ближнему твоему принадлежит". Или если по-простому, то не желай заполучить его роскошную квартиру, ослепительную жену, престижную работу, дорогую спортивную машину и все остальное, что у него есть.
Одно дело не красть вещь, но даже не желать ее? Это должно быть самое трудное. Нет, ну на самом деле, разве Б-г в какой-то мере не перегибает тут палку? Он это серьезно? Он же не думает, что мы ангелы – это же Он нас создал!
Позвольте мне поступить, как все нормальные евреи, и ответить вопросом на вопрос. Почему в тексте этой заповеди сначала перечисляются конкретные вещи – дом, жена, раб и т.д. – а потом еще и дается обобщение - "и ничего, что ближнему твоему принадлежит"?
Одно из красивых объяснений, предлагаемых нашими мудрецами, говорит о том, что это дает нам очень важный жизненный урок – урок, который по сути делает эту трудную заповедь более легкой для исполнения. Тора говорит, что если ты случайно бросишь завистливый взгляд за соседский забор, не смотри только на детали. Не забудь также взглянуть на картину в целом.
Большинство из нас склонны считать, что на чужой стороне трава зеленее. Но мы не всегда принимаем в расчет всю картину, всю ситуацию в целом. У него успешный бизнес и все в порядке с бюджетным балансом. Но все ли в порядке с его здоровьем? Здоровьем его семьи? Его жена всегда потрясающе выглядит, когда они вместе выходят в свет, но такое уж ли удовольствие жить с ней вместе? А если у него есть здоровье и богатство, то есть ли у него радость от детей? Есть ли такие, что получают сразу все?
Время от времени я узнаю о тех, кого я, как мне казалось, хорошо знал, некоторые вещи, которые напоминают мне об этом уроке. У человека, казалось бы, находившегося на вершине мира, неожиданно уходит почва из под ног, и в одно мгновение он оказывается в нужде. Другой парень, которого я никогда особенно высоко не ставил, оказывается потрясающим отцом, воспитывающим чудесных детей.
Как гласит одна пословица на идише, у каждого есть свой узелок, пекл. Каждый из нас несет по жизни у себя за плечами свой собственный набор проблем, свою собственную связку цорес. Когда мы молоды, мы считаем, что трудности – это "для других людей". С возрастом мы понимаем, что от проблем никто не застрахован. Никто не получает все и сразу.
Так что если вы вдруг возжелаете что-то вашего ближнего, остановитесь на минуту и подумайте, действительно ли вы хотите "все, что ближнему твоему принадлежит". Когда мы увидим воочию, какова на самом деле жизнь нашего ближнего за закрытыми дверьми, что на самом деле в его узелке, мы почувствуем благодарность за выпавший нам в жизни жребий и радостно выберем свой собственный пекл, со всеми увязанными в нем проблемами.
Всевышний дает нам ценный совет. Будьте достаточно мудры, чтобы понимать, что надо смотреть на всю картину в целом. Потому что тогда эта трудная заповедь становится легче исполнимой. Завидовать тому, что есть у других людей, не только грешно, но и глупо. Потому что жизнь – это комплексный набор.

 

Как стать сыном Б-жьим? читайте здесь


RusShabbaton-2017_email_button.png
for more info and to register  click here
On a Lighter Note

A couple had two little mischievous boys, ages 8 and 10. They were always getting into trouble, and their parents knew that if any mischief occurred in their town, their sons would get the blame.
The boys' mother heard that a rabbi in town had been successful in disciplining children, so she asked if he would speak with her boys. The rabbi agreed and asked to see them individually.
So, the mother sent her 8-year-old first, in the morning, with the older boy to see the rabbi in the afternoon.
The rabbi, a huge man with a booming voice, sat the younger boy down and asked him sternly, "Where is G‑d?"
They boy's mouth dropped open, but he made no response, sitting there with his mouth hanging open.
The rabbi repeated the question. "Where is G‑d?"
Again, the boy made no attempt to answer.
So, the rabbi raised his voice some more and shook his finger in the boy's face and bellowed, "Where is G‑d!?"
The boy screamed and bolted from the room. He ran directly home and dove into his closet, slamming the door behind him.
When his older brother found him in the closet, he asked, "What happened?"
The younger brother, gasping for breath, replied: "We are in real big trouble this time! G‑d is missing, and they think we did it!"




In the Media

A Whole New Jew: The Antisemite Who Turned Out to Be One of the Jews He Despised
The Jerusalem Post

 

 

Sponsored Announcement

Izzy-Autoservice_Web_button.png

MonseyTours_web_button.png

Bitter-Harvest_web_button-.png

Spivakov_Gerzmava_Rus.png


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


New on

ARIELCenter.org

Inner Wisdom
The inner wisdom descends without corruption, yet condensed and compressed countless times over
Shared Loss
One of the very difficult aspects of bereavement is the feeling that we are utterly alone in our misery
How Our Family Escaped the Nazis The later it got, the crankier my brother became. Then he started whining and crying
 

 







 

 

 

 

Недель-ная глава Торы:
"Итро"
Содержание; тексты; уроки
Светя-щаяся тьма
Недоста-точно того, чтобы атмосфера святости пребывала в синагоге или ешиве.
Еврейский ответ
Рабби Акива и рабби Ишмаэль спорят, во-первых, о том, что ответили Б-гу сыны Израиля,

 

 



donate_online_web.gif
   

 

 

 Email